Veelbelovende starter in internationale high-tec vestigt zich in Paal-Beringen

CIBLIS (Brocade Library Services), een spin-off van de  CIPAL-groep, kiest Limburg als thuishaven. Dit veelbelovende technologiebedrijf ontwikkelt en beheert onder meer cloud-applicaties voor bibliotheken. Die draaien nu al in honderd Belgische bibs, maar ook in meer dan duizend Zuid-Afrikaanse. Het bedrijf wil vanuit Limburg verder werken aan de verovering van de internationale markt.

CIBLIS is een hoogtechnologische start-up. De onderneming bouwt en beheert centrale cloud-applicaties (e-books, bibliotheekportalen, tablets/smartphones,…)die toelaten om de collectie van een bibliotheek te beheren. We spreken dus over heel veel data, met ruimte voor miljoenen objecten. De toepassing van CIBLIS bevat ook de administratie van de abonnees, doet het aankoopbeheer, regelt samenwerking met andere bibs en zo verder. Geen peulenschil, als u bijvoorbeeld weet dat de grootste aangesloten Zuid-Afrikaanse bibliotheek ongeveer 800.000 abonnees telt.

CIBLIS draait ook in een 100-tal Belgische bibliotheken, waaronder Genk en Bilzen. Het bedrijf maakt zich sterk ook klaar te zijn voor de verovering van andere markten.

Het verhaal van deze onderneming is niet alledaags.  Want CIBLIS is het resultaat van ondernemerschap in een publieke context. CIBLIS groeide uit een samenwerking tussen de intercommunale CIPAL, met hoofdzetel in Geel en de Universiteit Antwerpen. Om de groei van deze onderneming te bestendigen en te verzekeren, werd bij LRM een derde partner gevonden die voor ondersteuning en groeikapitaal zorgt.

CIPAL: intercommunale met dynamiek

CIPAL investeert voortdurend in de uitbouw van haar expertisecentra. Openbare besturen kunnen er terecht voor IT-advies, maar ook voor procesoptimalisatie en gespecialiseerd advies om hun interne werking naar een hoger niveau te tillen.

Recent werden de activiteiten van de CIPAL-groep  ondergebracht in verschillende entiteiten die elk hun eigen missie hebben. Activiteiten in opdracht van Vlaamse provinciale en lokale besturen (de vennoten) zijn ondergebracht in de dienstverlenende vereniging (intercommunale) CIPAL DV, terwijl de commerciële en meer IT-gerichte activiteiten voor ‘niet-vennoten’ in CIPAL NV vervat zitten.  Deze laatste investeert ook in hoogtechnologische spin-offs die een meerwaarde betekenen voor het totaalaanbod van CIPAL.

“Vanuit deze stabiele structuur, de daar aanwezige knowhow en de inbreng van groeikapitaal, ontwikkelde CIBLIS zich tot een bedrijf met een grote toegevoegde waarde”, stelt gedeputeerde Marc Vandeput trots. “Het is een mooi verhaal over de samenwerking tussen publieke en private sector. En een bewijs dat de weg die CIPAL sinds een paar jaar volgt, de goede is. Een intercommunale hoeft met andere woorden geen logge of stroeve overheidsinstantie te zijn. Dit bewijst dat een intercommunale dynamisch, modern en innoverend kan werken.  Dankzij de ‘export’ van deze onderneming, die de eerder zachte sector (bibliotheken, musea, cultuur) combineert met de IT elementen, creëren we mooie opportuniteiten.”

Limburg biedt perspectieven

CIBLIS vestigt zich op de Industriezone Ravenshout in Paal-Beringen, in een pand waar nog andere export georiënteerde bedrijven gehuisvest zijn. Bedrijven ook waarin LRM direct of indirect participeert. Zo vinden we er Soulco, actief in telecommunicatieoplossingen naar landen zoals Kenia, Ghana, en zo meer. Daarnaast is er Centomedia, dat een hoogtechnologische oplossing biedt voor schermcommunicatie (zogenaamde “digital signage”). Dat zijn toepassingen waarmee grote ondernemingen zoals banken en warenhuizen digitaal communiceren met hun klanten.

“Dat we naar Beringen-Paal verhuizen is geen toeval”, zegt Geert Huysmans, vice President Sales van Ciblis. “Limburg biedt ons het perspectief dat bedrijven als het onze nodig heeft. Wij kozen bewust voor deze locatie omdat er meerdere jonge bedrijven met een focus op IT en internationale groei samen komen. We  hopen dan ook synergiën met hen te vinden. Mogelijk vinden we die voor bepaalde innovaties en/of op het vlak van export.“

Published on July 13, 2015
Published on July 13, 2015

No comments

Cancel