We schreven vorige week al dat de bibliotheeksector sector hard werkt om klaar te zijn voor de toekomst. Nieuwe ideeën en innoverende voorstellen zien het licht.  Maar hoe zetten we dergelijke plannen om naar de praktijk? Diverse initiatieven helpen de bibliotheken nu met ondersteuning en financiering.

Innovatie in de praktijk

Op 21 april organiseert de Innovatieraad, een commissie van vernieuwers uit de Nederlandse openbare bibliotheeksector, een bijeenkomst ‘Innovatie in de praktijk‘. Tijdens deze namiddag kom je alles te weten over de tien recente innovaties die van de Innovatieraad een bijdrage kregen van €10.000. De toegang voor dit event, in de Aula van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag, is gratis. U kunt zich aanmelden via dit formulier.

Projectoproep: van idee tot project

In Vlaanderen deed Cultuurconnect een oproep naar alle bibliotheken en cultuur- en gemeenschapscentra om vernieuwende ideeën om te zetten in projecten.  Op 25 en 26 april zal beslist worden welke projecten ondersteuning en financiering zullen krijgen. Er werden 99 ideeën ingediend, die werden opgedeeld in 9 thema’s. Het thema waar de meeste ideeën over werden ingediend was ‘collecties’. Veel collectie-ideeën leunen aan bij de kern van de bestaande bibliotheekprocessen. Er zijn ook veel voorstellen voor de afstemming van en samenwerking rond collectiemanagement. Ook wil men cultuur- en vrije tijdsuggesties ontwikkelen op maat van de gebruikers. Of andere manieren zoeken om het publiek te verbinden rond literatuur, erfgoed, film of muziek. Wij zijn alvast erg benieuwd naar de projecten die hieruit zullen ontstaan.

Minecraft

Verschillende bibliotheken zetten vandaag al game-technologie in in hun dienstenaanbod. Minecraft is bijvoorbeeld een digitaal spel om in samenwerking virtuele dorpen, steden en leefgemeenschappen te ontwikkelen. Bibliotheken bieden workshops aan om kinderen dit spel aan te leren. De bibliotheek van Genk organiseert ook een Minecraft wedstrijd. Het is een gelegenheid om de creativiteit van kinderen te leren kennen en ze te helpen groeien, blok voor blok.


Wilt u weten hoe Ciblis uw bibliotheek kan ondersteunen in innovatie, aarzel dan niet om contact op te nemen.

Published on April 20, 2016
Published on April 20, 2016

No comments

Cancel