Wat is de toekomst van de bibliotheek? Hierover werd in Heeze een symposium gehouden. We zien dat er overal in Nederland en België ook hard gewerkt wordt om de uitdagingen van de 21e eeuw aan te gaan.

“Bibliotheken moeten een meer centrale plaats in de samenleving krijgen.”, dat was de conclusie van Job Cohen op het symposium De toekomst van de dorpsbibliotheek. Dit schreef hij ook in zijn landelijk rapport De bibliotheek van de toekomst. “De bibliotheek ontwikkelt zich tot een hedendaagse agora, een moderne sociaal-culturele marktplaats, het kloppend hart van de gemeenschap. De bibliotheek onderscheidt zich van andere ontmoetingsplekken door het toegankelijke, laagdrempelige en niet-commerciële karakter. Met deze fysieke plaats biedt de bibliotheek meerwaarde op sociaal-cultureel vlak in stad, wijk en dorp, en draagt ze wezenlijk bij aan gemeenschapsvorming en cohesie.”

In Rotterdam vergadert de gemeenteraad vandaag over het plan om dit ook in de praktijk om te zetten. In het originele plan werden de 26 Rotterdamse bibliotheken herleid tot 6. Theo Kemperman, die vorig jaar aantrad als bibliotheekdirecteur, heeft echter andere plannen. “Ik kwam tot de conclusie dat het plan van toen niet meer aansluit bij de behoeftes van de stad en de veranderde rol van bibliotheken. Mensen komen niet meer alleen om boeken te lenen. Het is meer en meer een ontmoetingsplek geworden en een plek waar mensen op allerlei manieren informatie tot zich nemen, digitaal en op papier.” Het ontlenen van boeken zal niet de enige functie van de bibliotheek zijn. Er kunnen ook studie- en leesplekken zijn, cursus- en tentoonstellingsruimte, een compacte boekencollectie en andere faciliteiten die in die specifieke wijk wenselijk zijn.

Ook de nieuwe bibliotheek in Sittard-Geleen,  een uniek cultureel samenwerkingsproject, past volledig in de visie van de moderne bibliotheek.

Wilt u weten hoe Ciblis uw bibliotheek kan ondersteunen om te moderniseren, aarzel dan niet om contact op te nemen.

 

 

Published on April 15, 2016
Published on April 15, 2016

No comments

Cancel