Masiphumelele Public Library heeft van de provincie Western Cape de prijs ontvangen voor beste middelgrote bibliotheek van de provincie. Van harte proficiat, ook van Ciblis! Masiphumelele Library is gebruiker van onze Brocade oplossing, we zijn fier dat we samen aan dit mooie project kunnen werken.

Een bibliotheek moet en kan meer zijn dan een plaats waar enkel boeken uitgeleend worden. De hedendaagse bibliotheek moet een versterking voor de samenleving zijn. Een mooi voorbeeld hiervan is de Masiphumelele public library. Masiphumele is een gehucht aan de rand van Kaapstad waar 38.000 mensen krap opeen wonen. De jeugdwerkloosheid wordt er geschat op 50%.

Werkgevers verwachten tegenwoordig dat iedereen een basis ICT-skills heeft. De mogelijkheden om deze ervaringen op te doen waren in Masiphumelele erg schaars. Met maar elf computers, zonder internetverbinding, zaten de inwoners soms met drie achter 1 pc. Dankzij de hulp van EIFL-PLIP, een non-profit organisatie met als doel kennis toegankelijk te maken in ontwikkelingslanden,  werd het mogelijk om nieuwe computers, een printer en een snelle internetverbinding te voorzien.

In minder dan een jaar werden zo al:

  • 8 Bibliotheek vrijwilligers opgeleid
  • 7 assistenten die één-op-één training geven aan jongeren
  • 1540 ICT beginnelingen opgeleid
  • 20 jongeren aan een job geholpen
  • 31 jongeren gestimuleerd om verder te studeren
  • 20% meer bibliotheekgebruikers geregistreerd

 


Meer info: masiphumelele_community_library

EIFL (Electronic Information for Libraries) is an international not-for-profit organization dedicated to enabling access
to knowledge through libraries in more than 60 developing and transition countries in Africa, Asia, Latin America
and Europe. EIFL’s Public Library Innovation Programme (EIFL-PLIP) supports libraries to implement community
development projects. Learn more at www.eifl.net/plip. EIFL’s Public Library Innovation Programme is supported by a
grant from the Bill & Melinda Gates Foundation.

 

Published on March 21, 2016
Published on March 21, 2016

No comments

Cancel